Након што је 14. октобра 2020. објављено да ће Пореска управа кренути у контролу рачуна приватних лица која су примала уплате из иностранства са планом да се приходи опорезују као зараде, група фриленсера одлучила је да оснује удружење и бори се за опстанак фриленс заједнице у Србији. УФПС је званично регистровано 27. октобра и врло брзо је остварило сарадњу са удружењем Заштитник предузетника и привредника Србије, Удружењем туристичких агенција Србије (УТАС), Удружењем за заштиту уставности и законистости (УЗУЗ) и групом Крени-Промени која је била носилац петиције  „Не уништавајте фриленсерe”.

Уследила су даља медијска гостовања у сарадњи са УЗУЗ којима је удружење настојало да разбије заблуде о фриленсу као начину пословања, објашњавало зашто је потребно направити посебне законе за фриленс и образлагало свој став о отпису обавеза према држави за претходни период. Додатни напори уложени су у писање текстова који су указивали на потенцијал који фриленс у Србији има, посебно у развоју туризма, одржавања економије током тренутне пандемије и даљем развоју дигиталних технологија. Од самог почетка радили смо на приближавању теме фриленсинга широј јавности, као и институцијама надлежним за решавање овог проблема.

 

 

Прво јавно писмо Министру финансија Синиши Малом упућено је 18. новембра, упозоравајући на ненаплативост дуга, нечињење Пореске управе, ефекте оваквих акција на економију целе земље и дискриминацију, тј. непостојање фриленса у српском закону. Већ 2. децембра, УФПС се придружује  првом протесту мале привреде у сарадњи са Заштитником предузетника и привредника Србије, УТАС и уједињеним угоститељима Србије испред зграде Министарства финансија . 31.децембра је УФПС упутило и јавно писмо председнику Републике Србије, Александру Вучићу.

У Скупштини се по први пут помиње реч  „фриленсер” и проблеми са којима се суочавају 12. децембра у говору Милене Амон, представника Заштитника предузетника и привредника Србије.

Други протест у сарадњи са поменутим удружењима био је одржан 23. децембра на истом месту . УФПС је тог дана заједно са другим удружењима предало своје захтеве Министарству финансија. Деловање Удружења се паралелно наставља са гостовањима у емисијама и вебинарима.

Удружење фриленсера и предузетника Србије је присуством подржало и два протеста Удружења радника на интернету 30. децембра и 16. јануара, али се УФПС одмах после првог протеста чланком на сајту оградило од политизације протеста, изјава и парола које су се појавиле на првом протесту УРИ-ја.

 

Током првих преговора почетком године, УФПС није активно учествовало, али је незванично сарађивало са УРИ-јем. Наши чланови су активно учествовали у раду оба удружења и у организацији протеста, као и писању саопштења. Већина транспарената и јесте било дело активних чланова УФПС.

Када говоримо о преговорима са Владом Републике Србије, иако је УФПС имало намеру да учествује од самог почетка, укључени смо тек крајем марта. Наши предлози су довели до решења које је данас изложено на заседању Скупштине, а о коме Скупштина гласа сутра. Основ за преговоре чинила је анализа наше анкете

На преговорима, осим бољих услова за све фриленсере, остварили смо и одличну сарадњу са свим надлежним институцијама а затим имали и први од низа планираних састанака са представницима Пореске Управе, Министарства Финансија и Владе РС на тему разјашњења теста самосталности.

УФПС је својим члановима обезбедило бесплатно правно саветовање и помоћ психолога.

Такође, УФПС активно ради на предлогу новог Закона исто тако, активно ће учествовати у раду Радне групе Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, на изради новог Закона о флексибилним облицима рада који ће директно покривати рад фриленсера. УФПС ће се у радној групи залагати за што бољи модел за фриленсере који ће допринети развоју ове привредне гране у Србији.

Затим, направили смо апликацију – калкулатор пореза и доприноса која се налази на Google Play Store-у и са којим свако може једноставно израчунати своје обавезе по новим прописима. 

УФПС управо започиње сарадњу са Београдском отвореном школом кроз програмско партнерство, о чему ћемо накнадно обавестити чланове и јавност.

Данас смо објавили и кратак информативни текст Фриленсери” који укратко говори о начинима пословања, зарадама и проблемима са којима се фриленсери сусрећу, као и о предлогу везаном за опорезивање зараде фриленсера у будућности.


Овом приликом желимо да захвалимо свим члановима на подршци, а посебно активним члановима који су писали чланке, смишљали  транспаренте, делили флајере, учествовали у истраживањима, урадили анкету, обрадили и анализирали податке из анкете, развијали апликације, радили на одржавању сајта, делили садржај на друштвеним мрежама, правили видео клипове и учествовали у свим нашим досадашњим подухватима. Захвални смо за сваки минут труда, рада и активности у Удружењу, зато што без вас, ништа од овога не би било могуће.