Каори Јошида је Јапанка из Фукуоке која је досад већ два пута посетила Србију. Каже да је одушевљена нашом храном и културом и жели да отвори ресторан јапанске хране у Новом Саду. Њена омиљена српска певачица је Александа Ковач, коју заједно са својом ћерком слуша и тако је учи наш језик.
Каори такође не крије своју љубав према Србији и на свим својим профилима на социјалним мрежама често и нашироко пише о својим посетама и објашњава да жели да буде мост који би спојио Србију са Јапаном.
За ово је, каже она, заслужан њен наставник енглеског језика који је из Србије и који ју је упознао са нашом културом.

 

 

View this post on Instagram

 

Sada moram da donesem veliku odluku. Želela sam da ovog leta otvorim restoran ,,Okonomijaki” u Novom Sadu. * Nažalost, zbog pandemije korona virusa 2019. godine, rizično je za mene da otvorim azijski restoran u Evropi u ovom trenutku. * Sledeći put ću biti u Srbiji od 29. aprila do 5. maja, ali trenutno ne planiram da održavam nikakve događaje. * U stvari, na događaju koji je održan prošlog maja, čak 1000 ljudi je učestvovalo u događaju Oknomijaki Kaori, Okonomijaki, šamisen koncertu, origami radionici , demonstraciji aikida, časovima japanskog jezika i tako dalje. Održavanje takvog događaja predstavlja veliki rizik. * Do sada sam bila pet puta u Srbiji, ali nisam mogla da razgledam, jer kad sam bila u Srbiji, svaki put kada sam održavala manifestaciju, bila sam veoma zauzeta. * Sledeći put bih želela čisto da uživam u Srbiji. Takođe želim da upoznam Srbe i Japance koji žive u Srbiji. Želim da odem u Beograd i u druge japanske restorane. * Nakon toga, želim da razmislim o svom snu o okonomijaki restoranu. * Nikad se ne odričem svog sna. Ne mislim da bih trebala da kvarim iskustvo stečeno u posljednje četiri godine. Želim da postupim pažljivo. * Zahvaljujem mnogim ljudima što podržavaju moje snove. Molim vas budite strpljivi. I dalje ću davati sve od sebe da se moj san ostvari. Molim vas podržite me. Volim Srbiju. * #serbia #novisad #event #shop #japanesefood #cultureexchange #novosadski #dream #goal #tasty #セルビア #ノヴィサド #お好み焼き #オタフクソース #otafukusauce #okonomiyaki #citycenter #ukusno #tasty #delicious #yummy #instafood #dmm英会話 #cabbage #おこのみやきかおり #okonomiyakikaori #open #support #dreamcomestrue #nevergiveup

A post shared by KAORI YOSHIDA 🍀 Каори Јошида (@okonomiyaki_kaori) on

Каори је само једна од несазнатљивог броја туристкиња и туриста које су фриленсери из Србије привукли последњих година. Фриленсинг отвара врата глобалног тржишта и омогућава сарадњу са људима из целог света, а многи од краткотрајних пројеката се претварају у дугогодишње сарадње, дукоба пријатељства, културне размене или чак и љубав.

Оно што је вероватно најбитније за саму државу и што утиче на све нас и наше потомке је то да фриленсери мењају наш имиџ у свету на позитиван начин.

Једна од најгорих последица свих турбуленција кроз које је цео наш регион прошао у последњих тридесет година је негативна медијска слика која је у свету створена о Србији, а која траје већ дуго. Годинама смо приказивани као агресиван и примитиван народ, што је створило бројне предрасуде код потенцијалних инвеститора, клијената и туриста из иностранства. Међутим, када страни клијенти који су свој утисак о Србији стекли само из медија ступе у контакт са српским фриленсером, та слика се из корена мења.

Будући да већину српских фриленсера чине високо образовани професионалци који у самој држави најчешће немају прилику да се докажу у свом послу због малог тржишта или неразвијених индустрија, не изненађује да су међу најтраженијима на разним дигиталним платформама и берзама послова. Тренутна најпопуларнија платформа за рад Упwорк нам даје увид у то како страни клијенти описују наше фриленсере: „комуникативни“, „ефектни“, „флексибилни“, „професионални“, „креативни“, „талентовани“ … Међутим, на оваквим платформама комуникација се углавном одвија писаним путем, док предавачи језика проводе сате у директном разговору са својим ученицима и буде знатижељу о њиховој култури код ученика. Наши предавачи се најчешће описују као „харизматични“, „интелигентни“, „начитани“, „забавни“, „отворени“, „мотивишући“, „занимљиви“, а коментари ученика у којима се захваљују наставнику на упознавању са српском културом су уобичајена појава.

Иако заправо не знамо колики је тачан број фриленсера у Србији јер их закон не препознаје, груба процена која се помиње у медијима је око сто хиљада. То заправо значи да Србија има око сто хиљада незваничних амбасадора који свесно или несвесно активно утичу на побољшање имиџа наше земље у свету, представљајући нашу богату културу, постављајући је на мапу пословног света и тиме привлачећи стране инвестиције и туристе каква је Каори.