Председник Србије, господин Александар Вучић, гостујући јутрос у програму Ново јутро на ТВ Пинк, осврнуо се на синоћњи протест фриленсера и проблеме у којима се фриленсерска заједница у Србији налази од октобра.

Горући проблем за све нас је потраживање пореза и доприноса за период од пет година уназад, за које од почетка говоримо да је ненаплативо, да би увело фриленсере у дужничко ропство, угрозило њихове породице и оставило стотине хиљада грађана Србије на ивици егзистенције. Такође, истицали смо да је проблем настао пре свега неажурношћу Пореске управе, за коју многи фриленсери сведоче да им је давала погрешне информације о њиховим пореским обавезама.

Удружење фриленсера и предузетника Србије поздравља што се Председник Србије сагласио са фриленсерима у тој ствари: фриленсери су у доброј вери поступали у складу са информацијама које су имали и које су им биле пружене. Настали проблем не може се решити увођењем стотина хиљада људи на ивицу егзистенције, до чега би довела доследна наплата пуног потраживања.

Удружење фриленсера и предузетника Србије је спремно да у договору с влашћу реши проблем опорезивања уназад (који је тренутно горући и приоритетан за нашу заједницу) и пронађе оптималан порески модел који би регулисао статус фриленсера у будућности.

Изражавамо наду да ће што пре, у наступајућој 2021. години, власт сести с нама за сто и да ћемо на обострано задовољство решити оба проблема, а првенствено онај који се тиче опорезивања уназад, будући да су бројни фриленсери протеклих недеља доведени на руб очаја и да цела заједница, која по извесним проценама броји преко сто хиљада чланова, а од којих зависе читаве породице у Србији, већ месецима живи у стању константне тензије.

Драго нам је што је Председник Србије изразио спремност за разговор и договор о овим питањима. Прагматична и ефикасна решења за наше проблеме могу се пронаћи уз добру вољу и разговором, на који смо ми спремни од самог почетка.

Колегама фриленсерима поручили бисмо да истрају и да не губе наду. Удружење фриленсера и предузетника Србије ће заступати интересе заједнице и по питању опорезивања уназад, и по питању пореског модела за будућност.

Удружење фриленсера и предузетника Србије