Министар финансија је поводом питања о фриленсерима изјавио неколико ствари  у Скупштини које желимо да прокоментаришемо. 


Сматрамо да је Министрова одлука да разговара са фриленс заједницом поводом измена или допуна закона који би регулисали нека права фриленсера разумна. Фриленс је нови начин пословања и нов пут за лакши улаз грађана у предузетничке воде. Из тог разлога, поздрављамо Министрову спремност на дијалог.

Међутим, морамо указати на следеће:

Склањање одговорности са пореске управе. Сматрамо да је Пореска управа била дужна да обавештава и информише своје грађане. Већ је више пута речено од стране оба удружења фриленсера да су бројни фриленсери одлазили у Пореску управу и да су добијали одговоре да нису дужни да плаћају ништа. На сајту Пореске управе јасно стоји:

ПРУЖАЊЕ ПОДРШКЕ ПОРЕСКИМ ОБВЕЗНИЦИМА ПУТЕМ ЦИЉАНИХ ПРОГРАМА ЕДУКАЦИЈЕ И ИЗГРАДЊА ОДНОСА СА ПОРЕСКИМ ОБВЕЗНИЦИМА И ЊИХОВИМ САВЕТНИЦИМА

 Преко партнерског односа са пореским обвезницима Пореска управа жели и да их правилно едукује, да буде на располагању са информацијама из пореске тематике. Зато се посебан значај придаје едукацији, који уједно гради однос поверења, како према садашњим пореским обвезницима тако и према онима који то намеравају да постану. Поред пореских обвезника едукација је намењена и свим грађанима Србије као и представницима медија који обавештавају јавност о пореским темама.

Чињеницу што нисмо у радном односу нам је узео као замерку, а не као олакшање. Од људи који нису у радном односу не би требало тражити више од оних који су у радном односу, већ мање. 

Трећа ствар, у којој је Министар погрешио, јесте асоцирање фриленсера са политичарима и политичком оријентацијом. Нико од нас није политички оријентисан, активиста или члан било које странке. На прошлом протесту на коме смо учестовали било је строго забрањено присуство политичара и коришћење протеста у политичке сврхе.

Четврта ствар на коју желимо да укажемо јесте немогућност пореске организације великог броја фриленсера на онај начин на који се то тренутно покушава. Људи који зарађују нередовно од 200 до 500 евра месечно, а таквих фриленсера је много, једноставно нису у могућности да испуне све пореске дужности које им намеће Република Србија и зато је што пре потребно изменити закон који се тиче фриленсера и самозапослених лица, односно увести нов.

Пета ствар коју морамо истаћи је да 99,7% фриленсера заправо не послује као предузетници и није плаћала порез, по изјави ПУ. Као што је изнад поменуто, предузетнички модел не одговара једном фриленсеру и од фриленсера не треба очекивати да послују на тај начин.

За крај, још једном поздрављамо Министрову спремност на преговоре, као и то што је препознао да су се време и свет променили, што изискује нове законе. Надамо се да ћемо на обострану корист доћи до решења за проблем фриленсера и пронаћи одговарајући порески модел.

 

Удружење фриленсера и предузетника Србије