Политика Приватности

Наша посвећеност приватности

Ова Политика приватности објашњава како удружење грађана Фриленсера и Предузетника Србије (УФП, УФПС), установљене ентитете у другим крајевима света, идентификоване спрорадично на нашој интернет презентацији на https://ufp.rs (‘интернет страница’), са напоменом да су ти ентитети појединачно одговорни за прикупљање и обраду личних информација), (‘ми’, ‘нама’ и ‘наш’ се у складу са тим тумачи) користи и штити ваше личне податке које смо прикупили или које сте нам ви доставили, кроз вашу интеракцију на овој интернет страници или на неки други начин.

Измене Политике приватности

Наша Политика приватности може повремено бити ажурирана, зато вас молимо да проверите да ли сте упознати са најновијом верзијом. Потрудићемо се да поставимо информације о датим променама које се односе на примену Политике приватности најмање 30 дана пре него што их применимо. Такође, требало би с времена на време да проверите и остале услове који се односе на вашу употребу ове интернет странице.

Лични подаци које сакупљамо

Ваши лични подаци могу бити прикупљени на различите начине, на пример:

 1. уколико сте нам доставили ваше личне информације приликом коришћења ове интернет странице
 2. уколико сте нам доставили ваше личне информације у процесу пријаве да нас подржите, приликом информисања о нашим активностима или догађајима или приликом пријаве за учешће у неком од наших пројеката
 3. уколико присуствујете неком од наших догађаја
 4. уколико пошаљете упит или аплицирате везано за наставак професионалне каријере код нас у удружењу
 5. уколико се претплатите на нашу листу контаката како бисте добијали билтене (newsletters) и друге електронске поруке од нас;
 6. уколико се региструјете на нашој блог платформи и пишете за нас
 7. уколико нас контакирате поводом неког упита или проблема везаног за нашу интернет страницу;


Врста личних података које сакупљамо укључују ваше име, презиме, адресу е-поште и друге информације које се тичу лично вас, а које сте изабрали да нам доставите. Такође, ми можемо да прикупимо информацију о вашем коришћењу наше интернет странице (на пример, УРЛ са којег сте дошли на нашу страницу, тип оперативног система и које странице сте посетили током вашег боравка на нашој страници). За више информација о начину на који то радимо, молимо вас погледајте одељак ‘Колачићи’ испод.

Такав тип података у овој Политици приватности се назива “Лични податак”

Коришћење личних података

Можемо користити ваше личне податке у следеће сврхе:

 1. како бисмо вам пружили приступ нашој интернет страници, како бисмо одржавали и побољшавали нашу интернет страницу;
 2. у сврху директног маркетинга (укључујући промоцију рада Оригинала или комуникације везано за неки догађај који приређујемо). Након вашег јасног пристанка, а у складу са законима на снази, ми вас можемо контактирати у те сврхе електронским путем (на пример преко е-поште или преко друштвених мрежа).
  Напомена: Уколико желите да ажурирате ваше личне податке или да престанете да примате ову врсту комуникације молимо вас да нас контактирате путем адресе коју можете наћи испод у одељку Контакти;
 3. како бисмо вас обавестили и слали вести о нама или неком пројекту, кампањи или догађајима које приређујемо или планирамо;
 4. како бисмо обрадили ваше пријаве за посао коју сте нам послали
 5. како бисмо вас позвали да учествујете у анкетама и истраживањима;
 6. Такође, с времена на време, можемо користити ваше личне податке и у друге сврхе, након што сте на то изричито пристали

Законске регулативе

Ми прикупљамо и обрађујемо ваше личне податке у сагласности са примењеним законима који регулишу приватност података и њихову заштиту на територији Републике Србије (Закон о заштити података о личности) али и на другим територијама широм света. Ово укључује Уредбу ЕУ о општој заштити података 2016/679 (У даљем тексту: ГДПР), као и све националне законе са циљем да имплементира, допуни, измени или замени ГДПР с времена на време и друге законе сличног типа који могу бити примењени на територији где ми послујемо и прикупљамо и обрађујемо личне податке.

Откривање личних података трећим лицима

Ми никада не продајемо, не тргујемо и не изнајмљујемо ваше личне податке. Ми нећемо пружити ваше личне податке трећим лицима без вашег знања. Једини изузетак од овог правила је у случају да нас закон на то обавезује и када не смемо о томе да вас обавестимо (нпр. у случају полицијске истраге по судском налогу). Уколико смо правно у могућности, увек нам је циљ да осигурамо да личне податке користе једино трећа лица у законите сврхе и у сагласности са овом Политиком Приватности а у оквиру закона који то налажу.

Требало би да знате да законска заштита личних података према важећим законима у Сједињеним Америчким Државама, Србији и другим земљама ван ЕУ можда није еквивалентна нивоу заштите коју пружа регулатива Европске уније. Ипак, у свим случајевима, лични подаци ће бити доступни само особљу, волонтерима и извођачима радова који су у обавези да третирају личне податке у складу са стандардима приватности које објашњава ова Политика и примењивани закон.

 1. Подаци деце – ова интернет страница је намењена за употребу одраслима, не деци. Молимо вас обратите пажњу уколико имате мање од 18 година и користите ову интернет страницу, морате добити сагласност вашег родитеља или сарадника за обраду ваших личних података пре него што нам доставите било које личне детаље. У случају било каквог правног спора за лица испод 18 година одговарају законски старатељи, односно родитељи.
 2. Безбедност и заштита личних података – користимо прикладне техничке и организационе безбедносне мере како бисмо заштитили ваше личне податке од приступа неауторизованих појединаца и против незаконите обраде, случајног губитка, уништења или оштећења. Такође настојимо да предузмемо све кораке како бисмо заштитили личне податке од екстерних претњи. Међутим, увек су присутни потенцијални ризици када се шаљу информације преко јавних мрежа или приликом коришћења јавних компјутера и не можемо 100% да гарантујемо безбедност откривених или преношених података преко јавних мрежа.
 3. Чување података – Критеријуми које користимо за чување података су засновани на циљевима због којих податке и прикупљамо, као и на законским обавезама и упутствима издатим од стране релевантних регулаторних тела (као што је Канцеларија Повереника за заштиту података у Србији).

У вези са задржавањем личних података за директни маркетинг, личне податке чувамо докле год је то у складу са законом и упуствима издатим од стране надлежних регулаторних органа на релевантним територијама. Личне податке који више нису неопходни у раду Оригинала, бришемо из базе податка или означавамо ваше податке као ‘не контактирати’ уколико ви назначите да не желите да вас контактирамо у будућности.

Наша политика колачића

Приликом коришћења наше интернет странице пристајете на коришћење „колачића“ и сличних технологија које могу да прате вашу активност. Колачићи су мали делови информација које наш интернет сервер шаље интернет претраживачу (нпр. Internet Explorer, Safari, Google Chrome, Firefox) на рачунару или уређају са ког приступате нашој интернет страници. Они нам омогућавају да прикупимо информације о вашем уређају и интернет активности. Употреба неких од ових колачића није строго неопходна за рад ове интернет странице, али нам омогућава да вам пружимо боље искуство у претраживању. Колачићи могу бити обрисани или блокирани променом подешавања вашег интернет претраживача, међутим, у том случају неке функције интернет странице неће функционисати како је предвиђено или нећете бити у могућности да приступите одређеним деловима интернет странице. Информације прикупљене колачићима се неће користит за идентификацију личности појединаца, а подаци који се односе на обрасце коришћења интернет странице се налазе под нашом контролом. Ови колачићи ће се користити у следеће сврхе:

 1. ради побољшања употребљивости интернет странице;
 2. како би ваш уређај или рачунар остао запамћен између сукцесивних посета;
 3. како би биле спроведене анонимне статистичке анализе ради унапређења функционалности ове интернет странице или других услуга које се нуде путем интернет странице.

Ова интернет страница користи и Гоо (Google Analytics) за чување информација које шаљете серверу када посетите интернет страницу. Ове информације укључују ИП адресу (IP address) вашег уређаја, геолокацију, прегледане странице и документа која су постављена на интернет, измењена или обрисана.

За више информација о Google аналитици и њиховим правилима заштите приватности посетите: https://support.google.com/analytics/topic/2919631?hken&ref_topic=1008008

Ова интернет страница такође користи додатак за пресловљавање садржаја.

Ово је једноставан и лаган додатак са којим ова веб локација преводи садржај са ћирилице на латиницу и обрнуто. Овај додатак за преслољавање (транслитерацију) такође подржава посебне кратке кодове и функције које користе колачиће за одређивање језичке скрипте.

Ови колачићи не утичу на вашу приватност јер нису намењени за праћење и аналитику. Ови колачићи могу имати само две вредности: “lat” или “cyr”.

Имајте на уму да када приступате интернету и када кликнете на линкове трећих страна, који се могу наћи на овој интернет страници, те треће стране (укључујући, на пример, када кликнете на линкове за „дељење“ интернет странице, чланака или другог садржаја преко Facebook-а, Instagram-а, Twitter-а, Pinterest-а или других друштвених мрежа) такође, могу користити колачиће на њиховим интернет страницама, над којима ми немамо никакву контролу.

Платформа трећих лица

Уколико приступите интернет страници било ког трећег лица користећи линк на овој интернет страници, руководиоци тих других интернет страница послују ван наше контроле и могу да прикупе ваше личне податке у складу са својом политиком приватности, стога би требало да проверите условности примењиване политике приватности када посећујете интернет странице трећих лица.

Како обрађујемо ваше личне податке и на основу којих закона

Обрађујемо ваше личне податке на основу једног или више следећих закона:

 1. када пристанемо да вам пружимо неки предмет и/или услугу, како бисмо предузели било какве предуговорне кораке на ваш захтев и/или како бисмо испунили наше уговорне обавезе према вама
 2. када нам је неопходно да користимо ваше личне податке за наш легитимни интерес како бисмо били у могућности да промовишемо и руководимо радом нашег удружења и његовог пословања. Увек ћемо улагати напор да применимо овај легитимни интерес на начин који неће прекомерно нарушити ваша законска права и слободу и нарочито, ваше право на приватност
 3. када сте слободном вољом нам пружили ваш јасан, информисан и недвосмислен пристанак да користимо ваше личне податке за посебне сврхе, као што је слање електронске маркетиншке комуникације уколико сте појединац а где је то тражено од вас од стране примењеног закона и/или
 4. када је неопходно да прикупимо, обрадимо или задржимо ваше личне податке како бисмо били у сагласности са законским или регулативним обавезама

Права заштите ваших личних података

Према ГДПР-у имате законско право да захтевате информације о личним подацима које се чувају о вама, за шта се користе лични подаци и коме могу бити откривени, као и одређене друге информације (назив захтева: „захтев субјекта за добијање информација“). Уобичајено имамо на располагању месец дана да одговоримо на такав тип захтева, међутим, уколико је у питању комплексан захтев, биће нам потребно два месеца пре него што будемо у могућности да вам одговоримо. Задржавамо право да одбијемо или наплатимо за време проведено у разрешавању административног проблема уколико је захтев неразуман или преопширан. Можемо такође затражити за даље информације како бисмо локализовали појединачну информацију коју тражите пре него што бисмо могли да одговоримо у потпуности на захтев и може доћи до примене одређених законских изузећа неких информација које се обелодањују приликом одговарања на захтев субјекта на добијање информација.Такође, имате и следећа права, која можете остварити тако што ћете нам се обратити писаним захтевом:

 1. да исправимо ваше личне податке који се чувају о вама, а који су нетачни или непотпуни
 2. да се противите било којој аутоматској обради (уколико је применљиво) ваших личних података, на пример уколико примењујемо неку врсту аутоматског кредитног бодовања;
 3. да се противите сталном коришћењу ваших личних података за директни маркетинг;
 4. да затражите да обришемо ваше личне податке без неоправданог одлагања и/или да се противите и/или да ограничите употребу ваших личних података у било које сврхе осим уколико немамо легитиман разлог за чување и обраду тих података;или
 5. да проследимо ваше личне податке трећем лицу где се они прикупљају са вашим пристанком или се користе како би се извршио уговор са вама а ми обрађујемо те податке аутоматским средствима (на пример, на компјутеру)

Сви ови захтеви могу бити прослеђени трећим лицима који обрађује ваше личне податке у наше име.

Уколико желите да остварите неко од горе наведених права или уколико имате било каквих недоумица о томе како се користе ваши лични подаци молимо вас да нас контактирате преко адресе наведене у одељку Контакт. Имајте на уму да ћете можда морати да нам пружите одговарајуће доказе о вашем идентитету пре него што будемо у могућности да вам одговоримо.

Контакт

Уколико имате додатних питања или захтева везаних за коришћење личних података молимо вас да нас контактирате на privatnost@ufp.rs. Уколико нисте задовољни одговором или уколико сматрате да не обрађујемо ваше личне податке у складу са важећим законима можете се жалити регулаторним телима надлежним за заштиту података над Удружењем грађана Фриленсера и Предузетника Србије (УФПС) која обрађује ваше податке. На пример, информације о канцеларији Повереника за заштиту података у Републици Србији можете пронаћи на овом линку https://www.poverenik.rs/sr/.

Меродавно право

Ова политика приватности је регулисана правним системом Србије, Европске уније и Уједињеног Краљевства. У складу са обавезним законским правима која вам припадају према важећем закону на некој другој територији, која не могу бити уговором ограничена или искључена, слажете се да се сваки спор који настане из предмета, интерпретације или примене ове политике приватности подлеже искључивој надлежности судова Србије и Европске уније.