Desilo se ono čega smo se plašili, na šta smo upozoravali, i pokušavali da objasnimo pre i u toku pregovora. Samo, desilo se na mnogo većem nivou od onog koji smo mogli zamisliti. Desetine hiljada online nastavnika engleskog jezika je ugroženo izmenom zakona u Kini. Ova situacija nedvosmisleno pokazuje dinamičnost i nepredvidivost frilens poslovanja, kao i zašto novi Zakon o fleksibilnim oblicima rada zaista mora biti fleksibilan. Naime, Kina je zabranila zapošljavanje stranaca koji ne žive u Kini na polju edukacije. Ovo je za naše nastavnike tek početak problema, čak i ako kompanije za koje rade nekako opstanu jer je ogroman broj nastavnika iz SAD i Velike Britanije već ostao bez kineskih klijenata, što će globalno spustiti cenu rada. I najoptimističnije škole koje su se do sada oglasile nadaju se da će delu nastavnika omogućiti da rade sa učenicima najviše do februara. Spisak škola koje se već zatvaraju i proglašavaju bankrot se iz dana u dan povećava.

Zato opet apelujemo na nadležne da frilensere u novom zakonu prepoznaju kao posebnu pravnu grupaciju sa odgovarajucim uslovima za rad na dinamičnim tržištima. Neophodno je i da se svim ugroženima omogući pomoć u vidu umanjenja, odlaganja naplate potraživanja i olakšica pri plaćanju istog i eventualne prekvalifikacije što predlažemo i za sve ostale frilensere koji više nemaju primanja ili su im prihodi znatno umanjeni u odnosu na prethodni period jer neće moći da plate potraživanja od 2016. godine na dalje. Takođe tražimo pravnu pomoć države u slučajevima u kojima se nalogodavci ne pridržavaju svojih obaveza, kao što je slučaj sa školom Yeko koja je prošle godine ugašena preko noći, i koja svojim tadašnjim radnicima duguje dve plate što se može očekivati i od drugih kompanija u trenutnoj situaciji. O ozbiljnosti situacije govori i zabrana reklamiranja online škola i činjenica da su i pre vesti o ovim promenama, u nekim kompanijama svi zaposleni koji su radili na materijalima, izradi nastavnih planova, zatim radnici u administraciji, regruteri kao i marketing timovi i ostali koje sada smatraju nepotrebnim, dobili otkaze preko noći ili je sa njima u toku radnog vremena naprasno raskinut ugovor – samo im je rečeno da idu kući.

Novonastala situacija nam je pokazala sta znaci biti frilenser i kostantno se prilagodjavati novim okolnostima.
Nikada se nije desila promena koja je ugrozila ovoliki broj ljudi, ali ovakve promene manjih razmera jesu svakodnevnica u svetu frilensa, zato država treba da nam obezbedi odgovarajuće zakonske uslove koji bi nam ostavili prostora da se prilagodimo sličnim fluktuacijama.

Pozivamo sve frilensere sa porodicama i sve koji nas podržavaju, da potpišu peticiju kako bismo bismo dobili pomoć i korektan zakon prilagođen frilenserima i situacijama koje su deo našeg poslovanja.

Pitanje nije retoričko.

Šta sad?

POTPIŠI