Врши ли држава економски геноцид над фриленсерима и својим народом? Прошло је 11 дана од како је Удружење фриленсера и предузетника упутило отворено писмо министру Синиши Малом. Иако су медији објавили наше писмо, из Министарства није стигао никакав одговор. На наше разумне предлоге и образложен позив за састанком, Министарство је остало немо.

Сматрамо да држава не сме ћутати ако јој се грађани обрате. Комуникација између власти и грађана, који гласају на изборима, представља цивилизацијски минимум од кога Србија не сме одступати. 

Порески поступци најављени и покренути против фриленсера прете да десетине хиљада породица оставе на улици и у дужничком ропству. У овом тренутку, то практично представља економски геноцид. У времену пандемије и светске економске кризе Србија доводи стотине хиљада својих грађана на границу живота и смрти. Да ли ико разуман и са трунком емпатије може то да оправда?

Зар је ћутање и неми геноцид једини одговор државе на наш пристојан и образложен позив да проблем фриленсера реши кроз сарадњу и на обострану корист?

Цела економија налази се у проблему

Индустрија забаве и догађаја налази се пред гашењем. Кафићи, ресторани, позоришта и биоскопи не могу да функционишу већ скоро годину дана. Предузетници обустављају делатност, локали се затварају, а радници остају без посла. Протест упозорења мале привреде најављен је за други децембар. Здравство и школство су пред колапсом, а здравствени и просветни радници под великим, неиздрживим притиском да у животу одрже систем који не функционише.

Држава мора да размотри укупно стање у којем се нашло наше друштво и да одговори на захтеве које јој упућују грађани: предузетници, привредници, просветни и здравствени радници, као и сви други. Још увек није касно да се избегне потпуни крах.

Фриленсери неће одустати

Још једном позивамо државу и да одустане од нечовечног третмана фриленсера. Он је економски штетан, прети да изазове велике социјалне потресе и немире у земљи која се већ налази у тачки кључања, а етички је неоправдан и неодржив. 

Фриленсери неће одустати од борбе за своја права и неће пристати да се над њима изврши економски геноцид. Сваки фриленсер погођен потезима државе значи да су погођени и његови родитељи, његова деца, његова породица. На сваким следећим изборима то ће носити пресудну тежину јер се број фриленсера процењује на 100 000. То значи да држава антагонизује неколико стотина хиљада грађана. Да ли је потребно да се сви ми фриленсери и са нама повезана лица политички ангажујемо да бисмо остварили своја права? 

Надамо се да ће Министарство финансија одговорити на ово наше друго обраћање. 

Наши захтеви

Позивамо државу:

  1. да обустави пореске поступке већ покренуте против појединих фриленсера,
  2. да одустане од потраживања пореза и доприноса за претходни период у ком статус фриленсера није био правно регулисан,
  3. и да у сарадњи са нама формира нов и правичан пореско – правни модел за фриленсере.

Такође, користимо прилику да подржимо протест упозорења мале привреде држави, заказан за среду, 2.12.2020. године, испред Министарства финансија. Позивамо све фриленсере и грађане да у складу са могућностима и придржавајући се епидемиолошких мера дођу на тај протест.

Истовремено, исказујемо солидарност са свим другим групама грађана, укључујући раднике и привреднике. Време је да нас наша држава чује.

Удружење фриленсера и предузетника Србије