Текућа година донела је велику финансијску кризу и потресе у разним секторима. Смрт малих бизниса у домаћој привреди значиће још мање новца за оне најугроженије којима је помоћ потребна у сваком тренутку и који се ослањају на донације и добру вољу грађана. УФПС стога предлаже да један део зараде фриленсера буде упућен у хуманитарне сврхе.

Фриленсери раде на светском тржишту које овакве потресе амортизује много боље од локалних, тако да су скоро неосетни. Глобално тржиште је скоро бескрајно и увек је могуће наћи клијенте са безбедне дистанце. Будући да раде од куће, епидемиолошке мере не утичу на њихове зараде, те би фриленсери значајно могли помоћи земљи у оваквом тренутку.

Фриленсери задржавају своју куповну моћ, троше зараде на локалне услуге  и све време током пандемије уносе страни новац у државу. Међутим, они би могли допринети и више. Стога Удружење фриленсера и предузетника Србије предлаже да након коначне ревизије досадашњих закононских оквира за фриленсере и стварања нових, који ову заједницу не би уништили, фриленсери поред законски прописаних намета дају и један проценат своје зараде у хуманитарне сврхе.

Многи фриленсери су се и раније бавили хуманитарним радом као појединци и били чланови разних хуманитарних организација, те би ово заправо само био наставак њихових активности – али здружен. Сведоци смо абнормалне појаве да родитељи новац за лечење деце скупљају СМС порукама и на интернету, као и да се социјално угрожене породице помажу на овај начин. Фриленсери би могли допринети да се овакви случајеви смање, посебно сада када су традиционални облици пословања угрожени и када донације опадају.