Данас је Удружење радника на интернету одржало протест поводом позива које су филијале Пореске управе послале фриленсерима у претходних пар дана. Око хиљаду фриленсера се окупило испред зграде Владе и тражило од власти да одустане од опорезивања уназад и да пронађе повољан порески модел у који би се фриленсери увели у наредном периоду.

То су проблеми који се директно тичу стотине хиљада фриленсера и чланова њихових породица, а индиректно и целога друштва, будући да фриленсери своје зараде троше у Србији и тако увећавају њену економију. Наплата пореза и доприноса за период од пет година уназад уништила би фриленсерску заједницу у Србији јер су потраживања која пред фриленсере поставља Пореска уплата – ненаплатива.

Циљеви фриленсера нису политичко, већ друштвено и економско питање. Фриленсери нису против једне или друге политичке опције, нити за једну или другу политичку странку. Удружење фриленсера и предузетника Србије држи се тог курса, са јединим циљем да се проблеми фриленсера реше што пре у дијалогу са влашћу. Из тог разлога не подржавамо увлачење политике у данашњи протест и ограђујемо се од извесних политичких парола и позива на рушење власти који су се од појединаца могли чути. Сматрамо да се наши проблеми најефикасније могу решити, као што смо већ и истакли, у договору са влашћу.

Удружење фриленсера и предузетника Србије се нада да ће власт имати разумевања за проблеме фриленсера, да ће одустати од опорезивања уназад и да ће у договору са представницима фриленсерске заједнице пронаћи модел који на оптималан начин уводи фриленсере у пореске токове.