У емисији Нови дан на телевизији Н1 је 21.04.2021. гостовао адвокат Урош Раденковић испред Удружења фриленсера и предузетника Србије. У емисији су гостовали и Миран Погачар, представник Удружења радника на интернету, и Младен Башић, саветник за медије председнице Владе. Како нам циљ није самопромоција, већ унапређење положаја фриленсера у Србији, сматрали смо да је најбоље да удружење представља наш адвокат.

 

У емисији су изнете бројне нетачне информације од стране Мирана Погачара.

На почетку Погачар је поновио да рачуница Синише Малог није тачна. Ради се о изјави коју су пренели бројни медији:

 „То је црвена линија коју смо рекли да нећемо прећи. Међутим, и њима смо делимично изашли у сусрет. На пример, уколико је неко зарађивао 700 евра месечно, кроз репрограм смо понудили да не наплаћујемо затезну камату, кроз тих 120 рата, тако да ће они тај стари дуг плаћати месечно 7,4 евра. Мислим да је то више него фер.”

У самој изјави није прецизирано о ком периоду се ради, али ако погледамо рачуницу видимо да је ово апсолутно тачно и да министар овде говори о годишњем дугу и месечном износу који би се плаћао на 120 рата. Дакле, фриленсер који је годину дана имао приходе 700€, месечна рата дуга ће му према последњој одлуци Владе износити 7,4€.

 

Погачар је изјавио да је једини разлог зашто је Влада овим компромисом изашла у сусрет фриленсерима протести које је његово удружење организовало. Оваквом изјавом је омаловажио и умањио значај рада свих људи који су се овом темом бавили и месецима радили на унапређењу положаја фриленсера у Србији. Влада јесте правила уступке и раније, али на сопствену иницијативу. Прве уступке које је Влада направила након консултација са неким од удружења фриленсера је управо након консултација са УФПС и увида у нашу анкету, предлоге измена њиховог предлога са детаљним образложењима и анализама пореског оптерећења, као и инсистирањем на великој разлици у правима и обавезама фриленсера и традиционалних привредника у Србији. УФПС је дало бројне предлоге и аргументе од којих је један број предлога Влада усвојила, па самим тим кориговала свој предлог Влади. То не можемо рећи за Удружење радника на интернету, које је два пута тражило преговоре и оба пута са истих изашло без икаквих резултата.

 

Погачар је УФПС назвао фантомским удружењем и  „Удружењем Ана Брнабић и Синиша Мали”. Рекао је да УФПС није никада организовало нити учествовало на протестима. Питање је како УФПС није било фантомско удружење када му је била потребна помоћ око писања чланака или када је УФПС израдио већину транспарената за протесте, а сада када жели да све заслуге приграби за себе, одједном је УФПС “фантомско удружење”. Подсећамо све да је УФПС аполитично удружење са јасно дефинисаним циљевима и ради искључиво у корист свих фриленсера. Није тачно да УФПС није организовало протесте, нити учествовало на њима. Ово се може лако проверити на друштвеним мрежама и интернету генерално, почев од слика са протеста где се и по самим транспарентима види колико смо и где учествовали. УФПС је носилац највеће и намеродавније анкете о фриленсерима у Србији, аутор је бројних чланака и видеа и има 6 месеци рада иза себе, те ни у ком случају не може да се оспори улога УФПС у популаризацији ове теме и борби за права фриленсера. Веровати и говорити другачије је или наивно или малициозно.

 

На питање шта је његов предлог, Погачар је изјавио да они траже да се отпишу све обавезе пре октобра 2020, а да се након тога измирују све обавезе према закону. Затим, Погачар је критиковао Владино  „решење за будућност” иако решење тек треба да се донесе и то ће се радити у радној групи за израду предлога новог закона. Критиковао је период од октобра 2021. који према одлуци Владе треба да траје јануара 2022. до ступања на снагу новог закона. За тај период се наводе нормирани трошкови у фиксном динарском износу од 54.900 РСД за тај квартал. Погачар је ово представио као коначно решење за будућност и оценио као неприхватљиво. Дакле, Погачар у истој емисији тражи да се од октобра 2020. измирују све обавезе, а са друге стране критикује период од 3 месеца. Подсећамо да је предлог Владе био да тај период траје од октобра 2020. али је Влада узела у обзир образложење УФПС и исте услове дала годину дана унапред, односно до октобра 2021, а квартално опорезивање које је планирано је такође усвојено на предлог УФПС.