Потребно да сви доносиоци одлука разумеју са каквим проблемима се фриленсери суочавају као и хитност доношења Закона о флексибилним облицима рада, исто тако, потребно је и да се остала урдружења која заступају интересе фриленсера а која не учествују у радној групи обрате надлежнима и захтевају да буду укључена у рад исте, као и да се појединци који то још нису урадили укључе у рад удружења по свом избору. Званичан позив за учешће у радној групи за израду Закона о флексибилним облицима рада стигао је пре више од шест месеци, а радна група за израду нацрта закона још увек није ни почела са радом иако је до краја године остало тек нешто више од три месеца. УФПС се придружује апелу УРИ-ја за што бржи почетак рада Радне групе. Апел преносимо у целости.

Председници Владе Републике Србије

Министарки за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Министру финансија

Поштовани,

Преговори између Владе Републике Србије и Удружења радника на интернету, који су окончани 21. априла, резултирали су усвајањем Закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана и Закона о допуни Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, који су ступили на снагу 7. маја ове године.

Председница Владе и министар финансија Синиша Мали више пута су најављивали доношење новог Закона о флексибилним облицима рада, који ће препознати и регулисати статус фриленсера и који ће, по њиховим речима и обећањима, важити од 1. јануара 2022. године. Том су приликом позвали Удружење на активно учешће у креирању тог закона. На своју намеру министар финансија подсетио је јавност по завршетку преговора представника власти и Удружења.

Још другог марта стигао је званичан позив за учешће у радној групи из кабинета министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања са списком од осамнаест учесника из редова министарстава, државних органа, синдиката, организација цивилног друштва и удружења. Од тада је прошло више од шест месеци, а радна група за израду нацрта закона још увек није ни почела са радом иако је до краја године остало тек нешто више од три месеца.

Током лета, Удружење радника на интернету спровело је истраживање о положају, проблемима и очекивањима радника на интернету, када се огромна већина фриленсера (97,2%) изјаснила да је неопходно да фриленсери имају посебан законски статус и порески модел јер ниједан постојећи не одговара њиховом начину рада и привређивања. Према истраживањима чак 80% радника на интернету неће моћи да плати тако високе намете и биће принуђени да прекину са радом.

Недавна дешавања у области индустрије образовања на глобалном нивоу показатељ су несигурности коју рад за стране послодавце носи. Наиме, услед нове политике Кине на пољу образовања, најмање десет, по неким проценама до тридесет хиљада предавача енглеског језика из наше земље, изгубило је или ће изгубити посао. Од тих истих људи наша држава има намеру да наплати порезе и доприносе за протеклих пет година и текућу, а како сада ствари стоје, предавачи страних језика неће ни имати посао, а камоли средстава за отплату пореза и доприноса за период 2015–2021.

Овим путем желимо да искажемо забринутост фриленсера који са великом бојазни очекују решења Пореске управе за протекли период. Непостојање радне групе за нови закон који ће регулисати њихов статус од 1. јануара доводи до блокаде њиховог рада с обзиром на најаву министра финансија да ће од наредне године неопорезиви износ бити само 18.300 динара са пуним оптерећењима пореза и доприноса. Својим ћутањем и нечињењем држава ће сигурно произвести нови талас незадовољства и протеста.

Захтевамо од Владе Републике Србије да хитно оформи радну групу и у сарадњи са представницима фриленсера и осталим члановима радне групе донесе одговарајући закон и порески модел који ће фриленсерима омогућити да наставе да раде и издржавају себе и своје породице.

У случају да радна група не отпочне са радом до краја овог месеца, Удружење радника на интернету изнеће јавно свој предлог решења опорезивања фриленсера за период од 1. јануара наредне године све до усвајања Закона о флексибилним облицима рада и позвати фриленсере, удружења, синдикате и читаву јавност да заједно допринесемо борби за решавање егзистенцијалног проблема великог дела становништва Србије.

Udruženje radnika na internetu